Loading...

ISO? Egy púp a hátamon! Lehet, hogy elrontottam valamit? 5. rész: Megoldások – isookosan.hu
ISO? Púp a hátamon! Lehet, hogy elrontottam valamit?

ISO? Egy púp a hátamon! Lehet, hogy elrontottam valamit? 5. rész: Megoldások

2016-04-28
consultant

OK! Értem! Elszúrtuk. De akkor most mit lehet tenni?

 

Vissza a start mezőre! (Vagy legalább is annak közelébe.) Építsd újra a rendszeredet! Gondold végig, hogy a fentiek közül ti melyik hibát követtétek el és javítsátok ki! (Szakszóval élve: végezz gyökér ok kutatást és hozz hatékony helyesbítő intézkedést!)

  • Próbáld meggyőzni a vezetőséget, hogyan igen is lehet jól és hasznosan irányítási rendszert működtetni. Vagy kérj meg egy tapasztalt tanácsadót, magyarázza el a vezetőségnek, hogyan működik egy jó rendszer és ennek mik az előnyei.
  • Gondold végig, hogy a mostani rendszerirányítási vezetőtök, tényleg a legrátermettebb ember erre a munkakörre. Rendelkezik-e kellő szakértelemmel, hatáskörrel (!), tekintéllyel? Ha nem, akkor eddigi érdemei elismerése mellett fel kell menteni ebből a feladatkörből és új személyt kell megbízni ezzel a feladattal.
  • Keress megfelelő tanácsadót! Kérdezd meg tőle milyen szakirányú végzettsége van, milyen tapasztalatokkal rendelkezik. Informáld le a referenciáit, érdeklődj utána, hogy s miként dolgozik. Csak olyan tanácsadót érdemes választani, aki hajlandó intenzíven együtt dolgozni veletek, szakmai tudása jelentős és ezt hajlandó meg is osztani veletek. Lehet, hogy ők kicsivel drágábbak, de hidd el, hosszú távon bőven megéri velük dolgozni.
  • Ha pedig tanácsadó nélkül akarsz belevágni a rendszer megreformálásába, akkor mindenképen értékeld ki a folyamataitok hatékonyságát. Tartsd meg azt, ami jól működik, és dobd ki azt, ami nem. A kidobott folyamatokat pedig építsd, szervezd újra, hogy az hatékonyabban működjön, mint korábban. Erre viszont csak akkor vállalkozz, ha megfelelő szakértelemmel rendelkezel! Különben jön a csöbörből vederbe effektus.
  • Gondold végig kapcsolatodat a tanúsító szervezettel. Ha úgy érzed, hogy az auditon nem kapsz megfelelő útmutatást a cégfejlesztéshez, ha nincs számodra hozzáadott értéke az auditnak, akkor kérj egy másik auditort is, aki esetleg kritikusabban áll a rendszeretekhez és fejlesztési javaslataival elősegítheti céged fejlődését. Vagy váltsál tanúsító szervezetet, vannak jó páran a piacon.
  • Folyamatosan böngészd ezt az oldalt, ahol tanácsokat, ötleteket kapsz az irányítási rendszerek hatékony működéséhez.

Kapcsolódó cikkek: