Energiairányítás

Energia hatékonyság fejlesztése – ami mindenkinek megéri

2016-04-28
ISO_50001_savings

Napjainkban egyre nagyobb teret kap az energia hatékonyság kérdése. Nem véletlenül! Ugyanis az energia ellátás kérdése a XXI. század kritikus problémája lesz. Illetve – ahogy ezt az orosz-ukrán gázvita már jelezte – már az is. Energia szükséges a növekedéshez, a gazdasági és társadalmi fejlődésez. Az ENSZ egyik tanulmánya szerint az emberiség energia igény 2050-re meg fog kétszereződni, vagy háromszorozódni, attól függően, hogy a fejlődő, illetve ma még fejletlen országok milyen ütemben fognak fejlődni, növekedni. Kína energia igénye óriási és folyamatosan nő. India hatalmas ország, ha a gazdasági növekedés és termelékenység ott is felgyorsul, akkor igen jelentős igény keletkezik az energiára. De meg kell említeni a dél- és közép- amerikai országokat is, hiszen ezen a földrészen is folyamatosan bővül az igény az energiára (Brazília, Argentína, Mexikó). És akkor még nem említettük a feltörekvő ázsiai kistigriseket, illetve a ma még politikai káoszba és (mély)szegénységben lévő afrikai országokat.

Ráadásul a bizonytalan jövőjű (mennyiségű) fosszilis energiahordozók (szén, olaj, földgáz) mellett, a fukushimai katasztrófa után bizonytalanná vált a nukleáris energia jövője (Németország már bejelentette, hogy lassan leállítja atomerőműveit, és hasonló értelmű nyilatkozatot tett a japán kormány is), amire sokan úgy tekintettek, mint egy hosszú távú megoldásra az energia szükséglet fedezésére. Persze sokan hangoztatják, hogy majd a zöld energia lesz a jövő energia forrása. Legyen igazuk!! De én – egyelőre – nem hiszek ebben, mert még nem látom azt a nagy potenciált a zöld energiában, ami szükséges lenne az egyre növekvő energia igény kielégítésére.

 

„Globális problémák, jövőbeni problémák! Mit érdekel minket ezek a problémák, itt Közép-Európában, ahol örülünk, hogy a cégeinket életben tudjuk tartani? Nincsenek nekünk erőforrásaink ahhoz, hogy ezeket a nagy problémákat megoldjuk. Oldják meg ezeket a gazdag Nyugat-európai országok! Nekünk az a feladatunk, hogy az egyre szűkülő piacon is fenn tudjunk maradni” – kaptam a válaszokat egy cégvezetőknek, energia hatékonyság témában tartott előadásomon, amikor a fenti témájú rövid bevezető után megkérdeztem a cégvezetők véleményét az eddig elhangzottakról. Csak csendben bólogattam és mosolyogtam. Majd megkérdeztem: Önök szerint a következő években várhatóan hogy fog majd alakulni az energia hordozók ára? Olyan csönd lett a teremben, hogy szinte hallani véltem a leeső 20 filléreseket. Megértették, hogy ha az energiahordozók iránt bővül az igény, ráadásul az igények kielégítéséhez szükséges források jövője bizonytalan, az csak is egyet jelenthet: az árak folyamatos és megállíthatatlan növekedését. Elnézve például a benzin árának növekedését kis hazánkban, akkor ez szépen példázza az elmondottakat (még akkor is, ha a benzin árának változásában más tényezők is belejátszottak (pl.: a forint gyengülése a dollárral szemben)). De nézzük meg az olaj nemzetközi piaci árának alakulását: egy hordó Brent minőségű kőolaj ára 2000.01.07-n 22,97$, 2005.01.07-n 43,69$, 2010.01.08-n 80.77$ és a cikk írásának idejéhez legközelebbi adat: 2011.09.09: 115,51$ (forrás: http://www.energiakozpont.hu/energiastatisztika/energiastatisztikai-adatok-tablazatok). Vagyis nem egészen 12 év alatt ötszörösére emelkedett a Brent típusú kőolaj világpiaci ára! Azért ez már beszédes szám! Szerintem, meggyőzően igazolja, azt az állításomat, hogy energia ára az elmúlt években folyamatosan nőtt és várhatóan ez a trend nem fog változni a következő években sem.

 

Ez pedig azt eredményezi a hazai cégek számára, hogy a termékeik, szolgáltatásaik előállítási ára is nőni fog!! Különösen igaz ez az olyan termékek előállításánál, ahol nagy mennyiségű energia szükséges a termék előállításához (pl.: fémipar). Viszont, ha a cég be akarja építeni a növekvő energia árakat a termék árába, akkor növelnie kell a termék árát is. Kérdés persze, hogy szűkülő, recesszióban lévő piac ezt tudomásul veszi-e, elfogadja-e. Mert ha nem, akkor baj van: csökkeni fog a piaci kereslet a termékünk iránt, csökkenni fog a piaci részesedésünk, a megrendelési volumen mértéke. Ha pedig úgy dönt a cégvezetés, hogy nem építi be a növekvő energia költségek árát a termék árába, akkor csökken a termék árának profit tartalma, vagyis a cég nyereségessége, így egyre kevesebb pénz áll majd rendelkezésre az osztalékok kifizetésére, vagy épp a fejlesztésekre, beruházásokra. Hát egyik sem hangzik valami örömtelinek.

 

Mit lehet hát tenni? Növelni kell az energia hatékonyságot! Figyeltél? Nem azt írtam, hogy csökkentsd az energia felhasználásodat, hiszen ennek legegyszerűbb módja az lenne, hogy csökkented a gyártási volument. De ennek semmi értelme. Neked az energia hatékonyságot kell növelned, vagyis azt elérni, hogy ugyan azt a terméket kevesebb energia felhasználásával állítsd elő. Ez a cél, és ez a jövő. Olyan projekteket, fejlesztéseket kell bevezetni a jövőben, amelyek hosszú távon biztosítják, hogy az egy termék előállításához szükséges direkt (pl.: a gyártósor energia felhasználása) vagy indirekt (világításra, fűtésre használt energia) energia felhasználás csökkenjen. Így a termék előállítási költsége csökken vagy – jelentős energia ár drágulás esetén – nem nő olyan drasztikusan. Így piaci előnyre tehetünk szert azokkal szemben, akik nem kezdenek bele az energia hatékonyság fejlesztésébe. És ennek hatása hosszú távú, amit nem szabad elfelejteni!!!

Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás