Energiairányítás

A nem beruházás jellegű projektek – érnek ezek egyáltalán valamit?

2016-04-28

 

energy efficiency

 

A nem beruházás jellegű projektek célja, hogy a felhívjuk a munkavállalók figyelmét az energiapazarlás következményeire, hogy tudatosítsuk bennük, milyen előnyökkel jár az energia hatékonyság növelése, hogy fogékonnyá tegyük őket az energia hatékonyság növelésére, hogy elérjük: saját ötleteikkel járuljanak hozzá az energia megtakarításhoz.

 

Ezeken a projekteken a cégvezetők csak mosolyogni szoktak, mert nem tartják őket hatékonyaknak. Pedig azok, csak nehéz ezt kimutatni. Nem könnyű, sőt szinte lehetetlen kiszámolni, mennyivel csökken a világításra elhasznált energia felhasználása, egy figyelem felhívó oktatás után. Ráadásul ezek a projektek csak hosszú távon hatnak, nem elég egyszer elmondani az embereknek, hanem bizony többször kell. Előnyük viszont, hogy nincs bekerülési költség, és ha sikerül megváltoztatni a munkavállalók hozzáállását, akkor az tényleg hosszú távon fog hatni az energia megtakarításra.

 

Milyen jellegű projektekre gondolok?

 

Persze első számú helyen kell megemlíteni az oktatásokat. Az oktatásokat, ahol hangsúlyozni és tudatosítani kell az energiaspórolás, az energia hatékonyság növelés jelentőségét, azt, hogy az egyén, hogyan tud ehhez hozzájárulni.

 

Érdemes olyan rendszer kiépíteni, melynek keretében minden munkavállalónak lehetősége van energia hatékonyságot érintő javaslatot tenni. Az ilyen módszerek akkor hatékonyak, ha kellő motivációs rendszer támogatja. Erről már az „Általános vezetés” témakörben már szóltam.

 

Vizualizáció alkalmazása: hasznos, ha alkalmazzuk a vizualizációs technikákat. Például minden villanykapcsoló fölé lehet tenni egy kis zöld címkét, amire az van írva: Gondolkodj energia hatékonyan!. Nekem tetszett az is, amit egy termelő cégnél láttam: minden jelentős fogyasztó meg volt jelölve egy színes táblával, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy energiafogyasztó berendezés, ne hagyjuk bekapcsolva, ha nem használjuk. De a kedvencem az a figyelmeztető felirat volt, amit egy férfi WC ajtajának belső oldalán olvastam. Magyarul így hangzik: Kérlek, mielőtt elhagyod a helységet ellenőrizd a következőket: felhúztad a slicced, elzártad a csapot, lekapcsoltad a villanyt.

 

Az energiahatékonysági műveleteket célszerű szabályozni. Például voltam már olyan cégnél, ahol szabályozták az egyes gépek felkapcsolási sorrendjét, mert ha nem megfelelő sorrendben kapcsolják fel a gépeket, akkor az elektromos áram pillanatnyi fogyasztása megugrik (csúcsfogyasztás), amit a szolgáltató büntet. De olvastam már olyan kis mini szabályzatot, ami azt tartalmazta, hogy melyik gépet hány perc üres járat után kell lekapcsolni. De ide tartoznak a légkondicionálók, fűtőberendezések beállításainak szabályozása, vagy éppen a számítógépek energia ellátási szabályainak leírása is.

 

Végül ne feledkezzünk meg az ellenőrzésekről sem. Lehet ellenőrizni a például a fentiek betartását (az iroda hőmérsékletét, a fénymásoló gépek kikapcsolását, stb.). De lehet, sőt azt mondom, ellenőrizni kell, például a sűrített levegős rendszer tömítettségét, a különböző légtechnikai berendezések szűrőinek telítettségét, gépkocsik üzemanyag fogyasztását, stb.

 

Összefoglalva: fontos, hogy ne csak a beruházás jellegű projektekben gondolkodjunk. Különösen akkor, ha nincs ilyenekre keret (tudom, pedig milyen jó érv lenne arra, miért nem léptünk még az energiahatékonyság terén). Ezek a kisebb projektek is nagyon hasznosak tudnak lenni. Akár 5-10%-os energia megtakarítást lehet velük elérni anélkül, hogy jelentősebb pénzösszegeket költöttünk volna. Hát nem ezek az igazán alacsonyan függő gyümölcsök?

Kapcsolódó cikkek: